Návštěva T. E. Müllera v Bohdalicích

18.02.2022 18:21

Ve středu 9. února 2022 jsme šli do muzea Tomáše Edvarda Müllera, které se nachází jen kousek od naší školy.

Muzeem nás prováděla paní Dagmar Martinková, která se o jednotlivé části muzea stará a vytváří je.

Nejdříve jsme vyšli na půdu. Tam je udělaná stará třída, ve které jsou lavice, ve kterých seděli naši dědové a babičky. Také tam jsou staré obrazy, socha T. G. Masaryka, historické rádio a ukázky učebnic. Vzadu bylo několik polínek pro zlobivé žáky. Franta si na ně dobrovolně na 20 minut klekl. Ze začátku to bylo dobrý, ale potom ho to bolelo a bolela ho i záda.

Potom jsme přešli do vedlejší části půdy. Tam byly ukázky věcí z 1. světové války, například starý kufr, čepice, nůž, mapa a dopisy. Zkusili jsme je přečíst, ale nešlo to. Také tam byly fotky ze starých masopustů a stařičké hračky a ski.

V nižším patře se nám líbil 3D obraz s T. G. Masarykem, E. Benešem a M. R. Štefánikem. Byla tam velká spousta zajímavých věcí. Původní zámek ze dveří naší školy, dobový kroj, hasičské helmy, meč z období třicetileté války, mince, kolovrátek a fotografie.

Nakonec jsme sešli do přízemí, kde jsme si povídali o dnešní návštěvě a napsali jsme si krátký test. Jeho vyhodnocení nás bavilo, za správné odpovědi jsme dostávali bonbóny. Paní Martinková nám ukázala i knihy, které napsala.

Celá návštěva byla super, moc se nám líbila. Dozvěděli jsme se spoustu nových věcí. Když nějakou starou věc najdeme, určitě ji nevyhodíme, ale zaneseme ji do muzea.

Žáci 4. ročníku

 

 

Fotogalerie: Návštěva T. E. Müllera v Bohdalicích