Návštěva knihovny

20.04.2016 08:55

Součástí výuky ve výše uvedených záměrech a cílech se stávají pravidelné návštěvy Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. 

Ve spolupráci s vedoucí dětského oddělení paní Němečkovou jsou prováděny dvakrát ročně besedy o životě a díle významných českých, ale i světových autorů. Také v letošním školním roce navštívili žáci 6.-9.ročníku naší školy knihovnu 2x. Poprvé na podzim v měsíci říjnu,další návštěva se pak uskutečnila ve dnech 12.4./žáci 6. – 7.ročníku/ a 13.4.,kdy do knihovny přišli žáci 8. a 9.třídy naší základní školy. 

Námětem pro besedu „šesťáků a sedmáků“ se stalo 80leté výročí narození Zdeňka Svěráka. Přítomní se dozvěděli nejen řadu údajů o autorovi, ale i o jeho rodině, byli také svědky několika ukázek natočených podle autorových děl,k nimž vytvářel nejen literární scénáře, ale podílel se na nich i jako režisér a herec. Celý program byl obohacen také četbou z jeho velmi bohaté tvorby pro mládež i dospělé. 

Žáci 8. a 9. ročníku pak o den později se zaujetím sledovali vyprávění o významné osobnosti období tzv. národního obrození Karlu Jaromírovi Erbenovi. Dozvěděli se nejen o tom, v jakých podmínkách vyrůstal a kým byla formována jeho osobnost, ale také o jeho zapojení do pracovního a společenského života tehdejší společnosti. Vyvrcholením setkání byly ukázky z filmového zpracování Erbenova nezapomenutelného díla Kytice. Protože někteří žáci ještě neznali filmovou podobu klasického díla české literatury, se zájmem zhlédli ukázky „filmové“ Polednice, Zlatého kolovratu a Vodníka. 

Pevně věřím, že uskutečněné návštěvy alespoň částečně přispěli k prohloubení znalostí o naší literární a kulturní scéně.