Legionářský branný závod alias Den dětí

03.06.2014 21:17

Na konci května se uskutečnil v bohdalickém zámeckém parku Legionářský branný závod spojený s ukázkou moderní bojové techniky. Partnerem akce se stal vojenský útvar Bučovice, který předvedl nejnovější techniku Armády ČR. Děti si tak mohly prohlédnout kolový obrněný transportér Pandur a další vojenská vozidla. Byly k vidění statické ukázky ručních zbraní a techniky, nebo ukázky bojového umění Musado. Vojáci také spolupracovali na některých stanovištích branného závodu a seznámili děti s použitím plynových masek, pomáhali překonávat zamořené území. Také zajistili i stanoviště zdravovědy a prozkoušeli děti ze znalostí první pomoci. Jedna ze zajímavých a oblíbených disciplín byla střelba na terč. Toto stanoviště pro nás zajistil zástupce Československé obce legionářské. Odpoledne zde pokračoval střelecký závod pro dospěláky.

Celý den byl spojen s významným výročím 100.let od založení České družiny, v podstatě předchůdce Československých legií, potažmo naší budoucí Československé armády. Takto jsme současně oslavili Den dětí, neboť právě dětem ze ZŠ a MŠ Bohdalice byl branný závod a ukázky určeny.  Většina dětí si tak ve třech kategoriích, po tříčlenných hlídkách,  odnesla pěkné ceny včetně medailí a díky armádě, která nás zásobila drobnými dárky, nikdo neodcházel s prázdnou.

Jen počasí nás trochu pozlobilo, takže nakonec přišla vhod návštěva místního muzea spojená s vymalováváním obrázků techniky z první světové války.

Děkujeme Armádě ČR a ČSOL za vstřícnost a spolupráci.

Dagmar Martinková za ZŠ,  MŠ a Muzeum  Bohdalice   

Fotogalerie: Legionářský branný závod alias Den dětí