Chlapci zachránili kamarády

30.01.2018 15:46

Viktor a Honza zachránili kamaráda z požární nádrže

V sobotu 20. ledna šli tři kamarádi z Hlubočan Viktor Jelínek (žák 4. ročníku ZŠ Bohdalice), David Rek (žák 5. ročníku, ZŠ Vyškov, Nádražní 5) a Honza Dvořák (žák 5. ročníku ZŠ Vyškov, Nádražní 5) ven. Právě hráli na honěnou, když David dostal babu, zakopnul a spadl do požární nádrže. Bohužel právě v místě, kde je nádrž nejhlubší a stěna velice strmá. Led se pod ním okamžitě probořil a David zůstal po krk v ledové vodě. Naštěstí Viktor a Honza neztratili hlavu, neutekli, a hned vytvořili řetěz - Honza se jednou rukou držel zábradlí a druhou pevně chytil Viktora. Viktor podal ruku Davidovi a společnými silami ho vytáhli ven.

Kdyby nezareagovali včas, David by v ledové vodě rychle prochladl a jen stěží by byl schopen sám přejít 25 metrů dlouhou vodní nádrž s ledovou krustou a vylézt ven. Po strmé stěně by se určitě nevyšplhal na břeh.

David přišel domů jako vodník, ale živý a zdravý, a jeho maminka byla šťastná, že se kluci zachovali, jak nejlépe mohli, a Davidovi bez váhání pomohli.

Oběma chlapcům patří velké poděkování za jejich hrdinský čin a samozřejmě také pochvala a ocenění vedení ZŠ v Bohdalicích a ZŠ Vyškov, Nádražní 5.

 

Další hrdina, opět ze ZŠ v Bohdalicích, pomáhal při záchraně spolužáka

Začátkem listopadu loňského roku se Lubomír Krob, žák 9. ročníku ZŠ Bohdalice, zastavil na kus řeči se svým spolužákem. Náhle zpozoroval, že s kamarádem není něco v pořádku. Strnulý pohled, vzápětí pád na zem a záchvat. Luboš nezaváhal, se svým otcem, který byl poblíž, přivolali záchrannou službu a chlapec běžel na kraj vesnice ukázat směr sanitce tak, aby záchranka přijela k jeho kamarádovi co nejdříve.

Vše dopadlo dobře díky pohotovosti a rozvaze Luboše a jeho otce.

Také tento chlapec slavnostně převzal ocenění za svůj hrdinský čin od ředitelky ZŠ a MŠ v Bohdalicích.

Obě základní školy jsou na své žáky právem hrdé a chlapci jako Viktor a Luboš ze ZŠ v Bohdalicích a Honza ze ZŠ Vyškov, Nádraží 5 jsou tak opravdovým vzorem pro všechny své spolužáky, kamarády a vrstevníky.

 

Mgr. Bc. Karin Šulcová, ředitelka ZŠ a MŠ Bohdalice 

 

OCENĚNÍ_Luboš_Krob.pdf
OCENĚNÍ_Viktor_Jelínek.pdf

 

Odkaz na článek ve Vyškovském Deníku: 

https://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/kamarada-chlapci-zachranili-z-ledove-vody-slo-o-zivot-20180201.html

Odkaz na článek v deníku Blesk: 

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-brno-brno-zpravy/522650/mali-hrdinove-z-vyskovska-viktor-9-s-honzou-10-vytahli-kamarada-z-ledove-vody.html

 

Fotogalerie: Chlapci zachránili kamarády